Ruotsiin muuttaminenNaapurimaame Ruotsi on helppo kohde lähteä testaamaan siipiä ulkomaille. Suomen kieltä taitavia tarvitaan etenkin isoissa kaupungeissa, kuten Tukholmassa ja Göteborgissa. Eniten työpaikkoja löytyy asiakaspalvelusta, sillä monet isot Suomessa toimivat ruotsalaisyritykset hoitavat asiakaspalvelun Ruotsista käsin.

Ulkomaille muuttaminen on iso juttu ja aina ei ole helppo löytää kaikkea tarvitsemaansa tietoa yhdestä paikasta. Olin tämän ongelman äärellä, kun olin muuttamassa Ruotsiin vuoden 2017 loppupuolella. Halusin helpottaa sinun matkaasi ja kokosin sinulle tärkeimmät asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon Ruotsiin muuttaessa.

Muistathan aina tehdä ulkomaille muutosta ilmoituksen Maistraattiin, Verohallintoon ja Kelaan, jotta vältät turhat ongelmat verotusasioissa myöhemmin. Tarkista myös etukäteen Kelasta, kuulutko muuttosi jälkeen Suomen sairausvakuutukseen tai vastaako Suomi hoitosi kustannuksista. Yli 3 kk kestävästä ulkomailla oleskelusta on aina ilmoitetteva etukäteen Kelaan. Lisäksi, useat työnantajat haluavat nähdä rikostaustaotteen. Otteen voi tilata 12€ hintaan Oikeusrekisterikeskuksesta.

Ruotsiin muuttaminen ja työskentely
Kuva: Elle Drouin

Ruotsiin muuttaminen

Töidenhaku

Rekisteröidy heti ensimmäiseksi työnvälitysyritysten kirjoille, sillä ainakin Göteborgissa useimmat yritykset käyttävät työnvälityspalveluita. Oman työni löysi Academic Workin kautta. Täältä näet parhaillaan heidän kautta avoinna olevat työpaikat, jossa tarvitaan suomen kielen osaamista. Voin suositella myös esimerkiksi Manpoweria. Kannattaa olla aktiivinen itse ja soittaa parin päivän päästä rekisteröitymisestä työnvälitysyrityksiin.

Lisäksi suosittelen laatimaan erottuvan ja laadukkaan cv:n joko englanniksi tai ruotsiksi. Kaikki olemassaolevat suositukset kannattaa myös laittaa mukaan, tai lähettää suoraan rekrytoijille. Kuvallinen cv on plussaa. Haastattelut voi pääasiassa hoitaa Skypen kautta.

Muita työnhakusivustoja ovat:

Asunnon hankinta

Asunnon löytäminen isosta kaupungista, kuten Göteborgista, ei ole kovin helppoa. Göteborgissa on asuntopulaa ja vuokrahinnat ovat korkeat. Jos haluaa löytää edullisen asunnon, tulee rekisteröytyä Boplats Göteborg -nimiselle sivustolle ja jonottaa asuntoa. Monet vanhemmat rekisteröivät vastasyntyneen lapsen, jotta tälle olisi kertynyt täysi-ikään mennessä tarpeeksi jonotuspäiviä.

Yksityishenkilöt vuokraavat kyseisellä sivustolla myös huoneita. Huoneita on helpompi saada vuokrattua kuin asuntoja. Kannattaa myös tarkistaa Blocket -sivusto, jossa yksityiset vuokraavat myös asuntoja. Niistäkin kova kilpailu, joten kannattaa laatia hyvä hakemuskirje. Ja kyllä, tarkoitan hakemuskirjettä asunnon omistajalle.

Suosittelen myös liittymistä Göteborgin suomalaiset nuoret -sivustolle Facebookista. Sieltä voi myös löytää vuokra-asunnon, tai saada vaikkapa seuraa fikalle!

“Göteborgissa on pulaa asunnoista.”

Ruotsalainen henkilötunnus

Henkilötunnuksen hankinta on pakollista, sillä tarvitset sitä verotukseen, pankkitilin avaamisen ja kuvallisen henkilökortin hankintaan. Kaikki paperityöt hoituvat Skatteverketin kautta. Kiitos Pohjoismaisen yhteistyön, voit hankkia ruotsalaisen henkilötunnuksen, vaikka sinulla ei vielä olisi työpaikkaa. Henkilötunnus ei siis ole pakollinen vaatimus työpaikkaa hakiessa, mutta on kuitenkin välttämätön jatkoa ajatellen. Tarvitset Skatteverketiin:

 • passin
 • asuntosi tiedot (omistaja, osoite)
 • sivilisäätysi osoittavat dokumentit
 • kopion työtodistuksesta (jos sinulla on jo työpaikka)

Varaathan aikaa prosessiin, sillä kokonaisuudessaan käsittely voi viedä jopa reilun kuukauden. Huomio, että tarvitset osoitteen henkilötunnuksen rekisteröitymistä varten! Kuvallista henkilökorttia voit hakea, kun sinulla on pysyvä henkilötunnus (aluksi saat väliaikaisen henkilötunnuksen).

Henkilökortti helpottaa arkea Ruotsissa, sillä ilman sitä on todella hankala avata pankkitilia tai edes noutaa paketteja postista. Aloita maksamalla 400 SEK maksu, varaa aika henkilökortteja myöntävään Skatteverketiin (kaikki toimistot eivät myönnä henkilökortteja) ja ota kopio maksustasi mukaan. Et tarvitse valmista kuvaa, vaan sinut kuvataan paikan päällä. Kun korttisi on valmis noin kahden viikon kuluttua, saat ilmoituksen ja sinun on noudettava henkilökortti henkilökohtaisesti.

Pankkitilin avaaminen

Ruotsalainen pankkitili on ehdoton. Suurin osa ruotsalaisista työnantajista ei halua maksaa palkkaa suomalaiselle pankkitilille, sillä kyseessä on ETA-maksu, ja joka siirrosta aiheutuu ylimääräisiä kuluja. Pankkitilin avaamiseen tarvitaan yleensä kuvallinen henkilökortti. Tunnetuimmat pankit ovat Handelsbanken, Swedbank ja Nordea. Voin vinkata, että Handelsbankkiin et välttämättä tarvitse kuvallista henkilökorttia. Pelkkä passi ja kopio työsopimuksesta riittivät tilin avaamiseen Göteborgissa.

Kielen opiskelu

Jos ruotsin kieltä on tarpeen treenata, on siihen tarjolla monia hyviä vaihtoehtoja. Kun ruotsalainen henkilötunnus on taskussa, kannattaa ensimmäiseksi tutustua ilmaiseen Svenska för invandrare (SFI) -kurssiin. Kielitasosi testataan ja voit opiskella oman tilanteesi mukaan yhdestä illasta viikosta täyteen viiteen päivään viikosta. Ainoa miinus on jonotus, joten kannattaa rekistöröityä listalle mahdollisimman pian.

Toinen hyvä vaihtoehto on opiskella kieltä Folkuniversitetissä, joka vastaa Suomen kansalaisopistoa. Kursseja on tarjolla paljon, ja ne ovat kohtuuhintaisia. Viimeinen vinkkini on kielikahvila Språkcaféet. Sinne voi mennä kahvikupillisen hinnalla harjoittelemaan ruotsia (myös muita kieliä) ja samalla tavata muita maahan muuttaneita. Kielikahviloita löytyy suurimmista kaupungeista, kuten Göteborgista ja Tukholmasta.

Muistilista

  1. Laadi kuvallinen cv englanniksi tai ruotsiksi.
  2. Käy läpi suositukset, löytyykö englanninkielisiä tai onko sinulla suositteijoita?
  3. Rekisteröidy työnvälitysyritysten kirjoille ja lähetä aktiivisesti hakemuksia (tilaa rikosrekisteriote tarvittaessa).
  4. Ala etsimään asuntoa ja laadi tarvittaessa hakemuskirje, jota voit muokata eri asuntohakemuksiin.
  5. Kun olet saanut työpaikan, tee muuttoilmoitus Maistraattiin, Verohallintoon ja Kelalle.
  6. Vieraile Skatteverketissä, rekisteröidy Ruotsin väestörekisteriin ja hae henkilötunnusta ja kuvallista henkilökorttia.
  7. Avaa pankkitili, kun sinulla on kuvallinen henkilökortti.
  8. Rekisteröidy ilmaiselle SFI-kielikurssille, kun olet saanut henkilötunnuksen.

Oletko suunnitellut Ruotsiin muuttamista? Jos kaipaat henkilökohtaisia neuvoja, älä epäröi laittaa viestiä minulle. Autan mielelläni kaikenlaisissa kysymyksissä! Lycka till!

Lue myös:

Vinkit kielten opiskeluun

1

Jonna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *