hollantiin muutto

hollantiinmuutto2

Meidän Hollantiin muuttoon on enää reilu pari viikkoa aikaa.

Tällä hetkellä olemme vielä Göteborgissa, mutta ensi viikon lauantaina lennämme Suomeen viikoksi lomalle ennen meidän muuttoa. Löydettiin todella halvat yksittäisliput Göteborgista Helsinkiin SAS:in kautta, hinta vain noin 70€ ja juna Helsinki-Vantaalta Ylivieskaan 25€. Hollantiin päin matkustaessa menemme samaa reittiä junalla Helsinki-Vantaalle ja Transavian kautta Amsterdamiin, hintaa tälle lipulle tuli vain noin 50€. Toki tässä on paljon matkustamista ja ei maailman optimaalisimmat matkustusajat (meno kukonlaulun aikaan ja paluu perillä keskiyöllä), mutta kyllä mieltä ja kukkaroa lämmittää säästää rahaa!

Ja pahoittelut blogihiljaisuudesta, kesä on ollut lyhyesti sanottuna kiireinen. Olen ollut kokopäivätöissä ja opiskellut intensiivisen hollannin kurssin Groningen yliopiston kautta. En vain ole saanut itseäni blogin pariin, vaikka kirjoittaminen onkin mieluista puuhaa.

Melkein kaksi vuotta Ruotsissa asumista takana

Muutin Göteborgiin marraskuussa 2017. A muutti Ruotsiin jo aiemmin ja on asunut täällä pidempiä jaksoja projektityönsä kautta. Ehdimme asua täällä yhdessä melkein kaksi vuotta! Aika on kyllä mennyt nopeaa ja ollaan saatu täältä hyviä muistoja sekä tykästytty kaupunkiin.

Olen ollut siinä mielessä onnekas, että töitä löytyi helposti, sillä täällä tarvitaan etenkin asiakaspalvelussa suomea taitavia henkilöitä. Ruotsin kielitaitoni on myös kehittynyt, etenkin tässä viimeisessä työpaikassa. Pääsääntöisesti asiakkaat ovat olleet ruotsinkielisiä ja töissä työkavereiden kanssa olen aina puhunut ruotsia.

muuttohollantiin

hollantiinmuutto3

Ulkomailla asuminen on opettanut minulle itsenäisyyttä ja tehnyt minusta entistä omatoimisemman. Aika paljon asiota joutuu itse selvittämään, etenkin ulkomaille muuton alkuvaiheessa. Kaikki tarvitsemasi tieto ei löydy yhdestä paikasta, vaan saa tehdä salapoliisityötä ja selvitellä Suomeen ja ulkomaille päin tarvittavia lomakkeiden täyttöä, kuten muuttoilmoitukset Kelalle ja maistraattiin ja henkilötunnuksen hankinta kohdemaassa. Tällä kertaa muutto tuntuu helpommalta, sillä tiedän miten toimia Suomen päähän ja A auttaa minua Hollantiin päin liittyvissä muuttoasioissa.

Muutto Ruotsista Hollantiin ei tunnu minusta haikealta. Olen oikeastaan odottanut sitä, tuntuu hyvältä aloittaa uusi elämänvaihe meidän omassa kodissa. Ruotsiin muutto tuntui seikkailulta, mutta nyt kaipaan pysyvämpää arkea. Emme kuitenkaan sanoa ei johonkin toiseen maahan muutolle, jos se meistä tuntuu myöhemmin oikealta päätökseltä.

Miten meidän Hollantiin muutto edistyy?

Muuttomme Hollantiin edistyy hitaasti, mutta varmasti. Saamme avaimet taloomme 2.9. ja olisi tarkoitus heti samana päivänä tuoda muuttokuorma ja purkaa se osittain autotalliin, sillä ensin meillä on tiedossa noin 3 viikon remontointi talossa. Täällä Ruotsissa meillä ei juurikaan ole tavaroita, lähinnä vaatteita ja pientä henkilökohtaista tavaraa. A:n vanhemmat ovat Ruotsissa roadtripilla parhaillaan, joten voimme heille antaa autoon mukaan tavaraa vietäväksi.

Talomme on tyypillinen hollantilainen paritalo

Meidän tuleva talomme on tyypillinen hollantilainen tiiliparitalo eli twee onder een kap -talo. Talo on rakennettu vuonna 2002 ja pinta-alaa on 140 neliötä. Talomme sijaitsee pienessä kylässä, noin 30 minuutin ajomatkan päästä Utrechtista. Talossa on perinteinen hollantilainen pohjaratkaisu:

  • Ensin tullaan eteiseen, josta löytyy portaat yläkertaan, wc sekä ovi autotalliin.
  • Eteisestä avautuu ovi olohuoneeseen, jossa on hollantilaiseen tapaan suuret ikkunat kadulle. Hollantilaisittain ikkunat koristellaan kauniisti erilaisilla kukka-asetelmilla ja koriste-esineillä. Tämä on mielestäni ihastuttava tapa, ja tarkoituksena olisi myös suunnitella jokin kaunis kukka-asetelma ikkunalaudalle.
  • Olohuoneesta löytyy lasinen liukuovi keittiöön. Keittiö on uusittu ja laajennettu noin 5 vuotta sitten, joten siellä ei tarvitse tehdä remonttia. Keittiön värimaailma on musta-valkoinen. Keittiöstä avautuu pariovet pieneen puutarhaan.
  • Puutarhassa on pieni terassikatos, jonne olisi kiva hankkia grilli ja mukavat kalusteet. Piha kaipaa työtä ja suunnittelua.
  • Toisessa kerroksessa sijaitsevat makuuhuoneet, meillä kolme kolme kappaletta sekä kylpyhuone ja wc.
  • Vinttikerroksessa sijaitsee pieni huone pesukoneelle ja neljäs erittäin tilava makuuhuone. Tarkoitus olisi ainakin alkuun tehdä huoneesta vierashuone.
  • Autotalli on liitetty talon yhteyteen ja tosiaan eteisestä pääsee suoraan autotalliin. Olemme haaveilleet pienen saunan rakentamisesta autotalliin.
  • Meidän talossa ei ole kodinhoitohuonetta. Se ei ole yleinen ratkaisu Hollannissa.

Tarkoituksenamme on remontoida pesuhuone, wc:eet, maalata pintoja, hioa ja lakata olohuoneen tammilattia, uusia laminaatti yläkertaan, purkaa sähkötakka olohuoneesta yms. puuhaa riitttää! 🙂 Onneksi A:n vanhemmat tulevat meitä auttamaan ja isäni sekä veljeni. Tarkoituksenani on laittaa tänne blogiin kuvia remontin edistymisestä, ehkäpä jopa kuvata video.

Hollantiin muuttoon liittyy myös muuta pientä järjestettävää

Muuttoon liittyviä muita käytännönasioita ovat itselläni hollantilaisen henkilötunnuksen, sairasvakuutuksen, pankkitilin ja puhelinnumeron hankinta.

Henkilötunnuksen voi hankkia paikallisesta kaupungintalosta eli gementestä. Mukaan tarvitsee passin ja syntymätodistuksen Suomesta. Olen varannut itselleni ajan paikalliseen kaupungintaloon syyskuun ensimmäiselle viikolle.

Sairausvakuutus on pakollinen kaikille hollannissa pidempiaikaisesti oleskeleville. Hollannissa ei ole samaan tapaan julkista terveydenhuoltoa kuten Suomessa. Perussairausvakuutus maksaa halvimmillaan noin 100-120€ kuukaudessa ja sen kautta saat omalääkärin, kenen kautta kaikki hoidat kaikki terveydenhuoltoasiat.

Olet oikeutettu sairaalahoitoon, hammashoitoon, neuvolapalveluihin, mielenterveyspalveluihin yms. Omavastuu on 385€ vuodessa. Omalääkäri tuntuu hyvältä, sillä olen ollut täällä Ruotsissa tosi kyllästynyt siihen, että aina on ollut eri lääkäri vastassa ja muutenkin terveydenhuolto on ollut erittäin ala-arvoista (kts. postaus).

Muut suunnitelmat syksyyn

Syyskuun ensimmäiset kolme viikkoa menevät täysipainoisesti remontin parissa ja A:lla on lomaa silloin. Itselläni olisi tarkoitus aloittaa taas uusi hollannin kurssi, mieluiten jossain ryhmässä säännöllisesti viikoittain. Töitä olen alkanut katselemaan ja ilmoittautunut mm. Ranstadin listoille ja tehnyt heidän kautta alustavan Skype-haastattelun kartoittaaksemme mahdollisuuksia ja he laativat profiiliin työnantajia varten. Katsotaan miten työasia etenee 🙂

hollantiinmuutto4

Muutoin alkuaika Hollannissa menee uuteen asuinympäristöömme tutustuessa ja uuteen arkeen opettelemisessa. Haaveilen jo uusien lenkkimaastojen koluamisesta ja paikallisten kahviloiden ja ravintoloiden testaamisesta. Parit tuparit olisi myös tarkoitus järjestää ja odotamme ystäviä Suomesta kylään marraskuulle. Pariisiin olemme suunnitelleet viikonloppumatkaa. Sinne ajaa noin 4,5 h ilman taukoa, joka tuntuu tosi lyhyeltä välimatkalta Suomen etäisyyksiin tottuneelle!

*Kuvat minusta on ottanut poikaystäväni

Onko täällä lukijoissa muita Hollannissa asuvia? Ja haluaisitko lukea lisää rempan edistymisestä vai millaiset postaukset kiinnostavat? 🙂

3

Jonna

2 Comments on Hollantiin muutto lähestyy

    • Hei Satu, kiitos kommentistasi ja sanoistasi! Hollantiin muutto tuntuu kyllä hyvältä. Ja pitää ehdottomasti käydä tutustumassa blogiisi ja kokemuksiisi Hollannissa asumiseen. Et asu kovin kaukana meistä, Utrecht on vain 30 minuutin ajomatkan päässä tulevasta kotikylästämme. Osaatkohan suositella muuten hyviä kielikursseja Utrechtissa? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *