Kuinka pidän kehostani huolta lempeästiItsestäni huolehtiminen on minulle tärkeää, sillä jos voin hyvin, olen myös parempi ihminen muita kohtaan. Ajattelin vuosia itsestä huolehtimisen tarkoittavan mahdollisimman hoikkaa olemusta. Tietenkin olin ihan hakoteillä ja tein paremminkin hallaa itselleni. Nykyään suhtaudun itseeni lempeämmin ja armollisemmin. Hyvinvointi on minulle yhtä kuin terveelliset elämäntavat ja elämän yksinkertaistaminen. Kalenterissani ei ole juurikaan pakolllisia menoja, vaan katson aina vähän viikko tai päivä kerraltaan, että mikä tuntuu hyvältä juuri silloin. Minulle tämä sopii, mutta ymmärrän jos juuri sinä tykkäät, että arjessa on paljon mukavaa, ennalta suunniteltua toimintaa.

Parhaat vinkkini hyvään oloon

 

Riittävä ja laadukas syöminen

Syön säännöllisesti joka päivä 6 ateriaa: aamupalan, välipalan, lounaan, toisen välipäivän iltapäivällä, illallisen ja iltapalan. Minulle sopii tiheään syöminen, sillä verensokerini laskee helposti ja jos ruokaväli venyy yli 3 tuntiin, tunnen oloni huonovointiseksi. Tärkeää minulle on myös syödä riittävästi, ainakin 2000-2500 kaloria päivässä. Syön pääsääntöisesti normaalia terveellistä kotiruokaa. Minulla ei ole ruokia, jotka ovat ns. kiellettyjen listalla. Uskon, että kohtuus on ruoassakin hyvä periaate, voit syödä yhden pullan päivässä mutta maistuuko se kolmas pulla enää oikein miltään? Noudatan 80-20 periaatetta, eli syön suurimman osan ajasta terveellisesti, mutta jos mieleni tekee jotain herkkua, niin sallin sen. En niin välitä muusta makeasta kuin suklaasta, mutta suolainen ruoka on itselleni sitä parasta herkkuruokaa.

Hyötyliikunta

Hyötyliikunta

Ennen liikunta oli minulle suorittamista, lenkille oli päästävä joka päivä. Nykyään en ota liikunnasta stressiä, sillä haluan sen olevan nautinto. Tykkään yhdistää liikunnan arkeen. Jos sää sallii, pyöräilen töihin 6 kilometrin matkan tai nousen ratikasta pari pysäkkiä aikaisemmin. En aja autoa Göteborgissa, joten lähikauppareissut ynnä muut ostostarpeet tulee hoidettua pääasiassa jalkaisin.

Silloin tällöin saatan intoutua tekemään vatsalihaksia tai lankuttamaan. En hirveästi nauti lihaskunnon tekemisestä, mutta säännöllisen epäsäännöllisesti sitä voi tehdä. Lisäksi haluaisin mainita venyttelyn. Sitä tulee tehtyä melkein joka ilta, sillä tunnen aika helposti kipua ja jäykkyyttä kropassa.

Vedenjuonti

Olen aina ollut hyvä juomaan vettä ja sitä tulee nautittua 2-3 litraa päivässä. Vedenjuonti vaikuttaa suotuisasti ruoansulatukseen ja elimistön nestetasapainoon. Mielestäni vesi on paras ruoka ja janojuoma. Onnekseni olen saanut asua maissa, joissa laadukasta vettä voi juoda suoraan hanasta. Jos vedenjuonti tökkii, hyvä kikka on viipaloida vesikannuun sitruunaa tai kurkkua. Saat kivaa makua ja jos laitat kannun jääkaappiin, muistuttaa vesikannu sinua riittävästä veden nauttimisesta.

Hedelmät

Hedelmät ovat yksi suosikkiruoistani. Eniten syön omenoita, noin 3 kpl päivässä. Syön hedelmät sellaisinaan kuoren kanssa, tai pilkon jogurttiin tai hedelmäsalaattiin. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että runsas hedelmien syönti voi lisätä elinikää, sillä hedelmät sisältävät runsaasti C- ja A-vitamiineja. En kuitenkaan syö hedelmiä tämän vuoksi, vaan puhtaasti siitä ilosta, että ne maistuvat hyviltä.

Arjen luksus

Arjen luksusta edustavat minulle säännölliset kampaajakäynnit, hieronta ja ravintolassa syöminen. Käyn kampaajalla noin 3 kuukauden välein laittamassa raitoja ja leikkaamassa otsatukkaa. Hierojalla käyn noin kerran kuukaudessa, normaalisti otan tunnin kokovartalohieronnan. Ulkona käymme A:n kanssa syömässä noin 2 kertaa kuukaudessa. Uusia ravintoloiden testaus käy harrastuksesta.

Läheiset

Kliseistä mutta totta, perhe ja ystävät ovat minulle tärkeitä. A on myös paras ystäväni ja hänelle voin kertoa ja luottaa ihan kaiken. Myös perheeni ja ystävien kanssa vietetty aika on rentouttavaa ja tuulettaa ajatuksia. Koska en asu enää Suomessa, en näe perhettä ja Suomessa olevia ystäviä niin usein. Kun on mahdollisuus nähdä, haluan ottaa ajasta kaiken irti. Minun pitäisi vielä petrata viestien kirjoittamista ja soitella useammin. Läheiset ovat kuitenkin mielessä joka päivä. Introverttina tykkään myös viettää aikaa silloin tällöin yksin.

hyvinvointi

Uni

Arvostan hyviä yöunia, sillä laadukas nukkuminen ei ole minulle itsestäänselvyys. Olen kärsinyt unettomuudesta noin 8 vuoden ajan. Olen todella tyytyväinen, jos saan nukuttua 6 tuntia yhdellä heräämisellä. Olo on kuin uudesti syntynyt, jos on vain saanut nukuttua. Illat pyrin rauhoittamaan ja useasti kuuntelen Youtubesta rentoutumisvideoita. Makuuhuoneemme on aina pilkkopimeä ja viileä. Lisäksi käytän korvatulppia ja silmälappuja.

Luonto

Olen maaliskylän kasvatti ja vanhempieni kotitalo sijaitsi keskellä metsää ja peltoja. Minulla se oli normaalia elämää silloin, mutta nyt asuessani kaupungissa kaipaan luontoyhteyttä. Pyrin käymään kävelemässä metsässä säännöllisesti. Tuntuu aina niin hyvältä, kun on saanut kuulla metsän ääniä ja nauttinut tuulen tunnusta kasvoilla.

Onko sinulla omia hyvinvointivinkkejä, joita haluaisit jakaa eteenpäin? 🙂

1

Jonna

2 Comments on Kuinka pidän kehostani ja mielestäni huolta lempeäsi

  1. Tosi hyvä kirjoitus. Aivan normaaleja asioita, jotka kummasti arjessa joskus unohtuvat. Itse huomasin myös tällä viikolla lenkkeilyn suhteen, että nykyisin lenkkeilen nauttien luonnosta ja ilman stressiä. Niin lenkille tulee lähdettyä useammin. Hyvää kevättä sinulle!

    • Kiitos kommentistasi Satu! Ja ihan totta, ihan perusasioita nämä ovat ja helposti toteutettavia juttuja. Kunhan ei ota ressiä ja oman kehon fiiliksen mukaan menee🙏 Ja tosi kiva, että olet löytänyt takaisin lenkkeilyn ilon. Se on kyllä yksi parhaista harrastuksista! Ihanaa kevättä ja auringonpaistetta myös sulle🌸🌞

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *