Kuinka rakkaus lausutaanRakas. Lieve schat. Honey. Nimiä on monia.

Unettomuus, minun ankeuttajani, on kulkenut mukanani koko aikuisiän. Välissä nukun ihan hyvin, välissä menee viikkoja, jopa kuukausia ilman kunnon yöunia. On taas yksi niistä öistä, kun herään aamuyöstä enkä saa enää unta. Katson kelloa ja se näyttää klo 4.00. Pyörin sängyssä ja yritän rauhoittua. Mutta uni ei tule. Sinä heräät ja sanot “tule kainaloon, ei ole hätää.” Tulen lähemmäksi, vieressäsi on hyvä olla.

“Vuosia jatkuneet säästötoimenpiteet ovat heittäneet Ruotsin terveydenhuollon romukuoppaan.”

Tulee aamu, tänään olemme päättäneet käydä vårdcentarlissa, terveyskeskuksessa. Huonompi unijakso on jatkunut jo viikkoja. Näin huonosti en ole nukkunut pitkiin aikoihin. Sinä tulet tietenkin mukaani, vaikka sinulla on tänään erityisen kiireinen päivä töissä. Tahdot olla tukenani ja puhua itsekin lääkärin kanssa. Mutta ihan yksinkertaista lääkärille pääsy ei ole ollut täällä Ruotsissa. Vuosia jatkuneet rajut säästötoimenpiteet ovat heittäneet terveydenhuollon Ruotsissa romukuoppaan ja apua on vaikea saada. Rakas kotimaa, Ruotsin malli ei ole aina se paras malli.

Saamme akuutista ajan ja istumme odottamaan. Sanot, “olisi hyvä kirjoittaa lista kaikesta, mistä haluamme puhua lääkärin kanssa.” Alat kirjoittamaan. Otsikoit tekstin: “Unettomuus“. Kiitos rakas, en olisi osannut itse ajatella näin selkeästi väsymyksen läpi. Odotamme ja odotamme. Ihmisiä poimitaan jonosta lääkärille ennen meitä. Suutut ja menet kysymään asiasta.

Tuntien odottelun jälkeen pääsemme vihdoin lääkärille. Unettomuus, mistä aloittaisinkaan? Kerron listalla olevista asioista, tahtoisimme saada ajan uneen erikoistuneelle lääkärille. “Ei, se ei onnistu“, sanoo lääkäri. Täällä Göteborgissa ei ole uneen erikoistuneita lääkäreitä, psykiatreja kyllä, mutta he eivät ota vastaan uniongelmissa. Jos kirjoittaisin lähetteen, niin he palauttaisivat sen takaisin. Kerroin unikouluista ja pitkistä jonoista. Lääkäri sanoo, että hänellä on hieman kiire, sillä pitää ottaa vastaan seuraava potilas. “Voin kirjoittaa sinulle viikoksi vahvempia lääkkeitä, jotta saat rytmin kuntoon“, lääkäri jatkaa.

UnettomuusEikö täällä ole tosiaan ketään, joka voisi auttaa?“, kysymme vielä. Lääkärillä on kiire ja hän toivottaa onnea matkaan. Lähdemme pois. Kyynelet tulvivat silmiini ja tunnen epätoivon aallon valuvan lävitseni. En saanut apua, taaskaan. Halaat ja sanot, että yhdessä keksimme vielä ratkaisun. Ajat minut töihin ja lähdet myös itse aloittamaan päivääsi.

“Se, että uiongelmaa ei oteta todesta, satuttaa eniten.”

Myöhemmin päivällä saan sinulta viestin, jossa kerrot löytäneesi Hollannista monia hyviä uneen erikoistuneita lääkäreitä. “Saat varmasti apua“, kirjoitat. Hollannissa on käytössä perhelääkäri-järjestelmä, mikä kuulostaa hyvältä vuosien lääkäriltä toiselle pallottelun jälkeen. Se, että ei oteta todesta, satuttaa eniten.

Nähdään myöhemmin illalla. Rakastan sinua.”, lukee viestissäsi. Minä rakastan sinua ja olen kiitollinen meistä. Kanssasi en pelkää unettomia öitä. Näin rakkaus lausutaan.

1

Jonna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *